Domo-kun Cute

Followers

Tuesday, June 7, 2011

+++DoMo KuN_Asal UsulNye....+++

Entri ni  mengenai iklan. .tapi berkenaan DOMO-KUN !
DOMO-KUN sudah popular sekarang ni ,tak kira lah dalam kalangan lelaki ke perempuan .tapi yang selalu ada patung/aksesoris Domo-kun ni perempuan je la... ,lelaki just minat camtu je.... Betul x kaum lelaki? Hehe......



Bagi yang tak pernah tahu ,tak pernah dengar dan tak pernah melihat Domo-kun, tengok gambar di bawah ni : 








 Sekarang, aq akan bagitahu sikit biodata,asal-usul dan apa-apa yang berkenaan Domo-kun pulak : 

~ Domo nie sebenarnya merupakan maskot televisyen NHK JEPUN yang muncul dalam beberapa sketsa animasi selama 30 saat sebagai pengenalan rancangan ... 

~ Domo, selaku watak utama, dihuraikan dalam laman web rasmi bahasa Inggeris sebagai "seekor makhluk aneh yang menetas dari sebiji telur." 

~ nama 'Domo' ni diambil di episod kedua rancangan ini, apabila juruhebah TV berkata "domo, konnichiwa" yang maksudnya lebih kurang "apa khabar di sana?" atau "apa khabar ,Domo? Nama hujung 'kun' pula diambil bersempena panggilan mesra yang selalu dipakai di Jepun untuk memanggil lelaki yang lebih muda. 

 ~ Domo-kun pun ada makanan favourite dia iaitu gulai daging (omang ai ,biar betul ? Haha, dalam BI aku tengok Japanese-style meat) dan ubi kentang ! Makanan yang paling dibenci oleh Domo ialah EPAL gara-gara satu misteri yang belum terjawab dalam DNA nya .jadi ,peminat Domo di luar sana tu,jangan lah makan epal ye !haha....(tak silap aq la.....) 

~ Domo-kun akan mengembung (mengembangkan diri) waktu dia berasa marah atau pun gementar. Macam-macam lah Domo ni..haha..... 

~ Domo tinggal dalam sebuah liang bawah tanah bersama Usaji  seekor arnab tua bijaksana yang gemar menonton televisyen dan minum teh hijau. Nama Usaji adalah kata lakur perkataan usagi  (arnab), dan jii- chan (atuk). Usaji tidak gemar benda2 "baru" dan juga tidak ada telefon.boleh dikatakan old fashioned lah.. Dari segi fesyen pakaian, Usaji lebih mementingkan bahan berbanding rupa. Makanan kegemaran Usaji ialah lobak, manakala dia paling tidak gemar makan "benda-benda yang tidak bererti."   

~ Dalam liang itu juga didiami dua ekor kelawar, iaitu si ibu bernama Shinobu dan anaknya Morio. 

 ~ Satu lagi watak utama dalam siri cerita ringkas ini ialah seorang 'weasel girl' bernama Tā-chan.
Tā-chan yang berusia 17 tahun ini hendak menjadi jurugaya atau peragawati di Tokyo dan selalu menggunakan teknologi (TV, telefon bimbit, dan kamera). Makanan kegemarannya ialah aprikot dan tart pudina, manakala landak laut paling dia TAK suka.
Nama Tā- chan berasal dari perkataan "berbilang saluran" (tachanneru) dalam penyiaran digital.
Banyak lagi karakter yang terlibat dalam rancangan nie....., mls aq nk taip.... tpi nah... rujuk WIKI untuk tahu lebih lanjut.. 


 ~ Domo juga ada game nye yang tersendiri kat Nintendo DSi.
5 games tersebut adalah Crash-Course Domo, Hard-Hat Domo, Rock-n-Roll Domo, Pro- Putt Domo and White-Water Domo. 


nah tengok screenshot game domo : 







 Aq tengok mcm bosan je game domo nie..haha.... 

K lh.... sampai disini.....bye2...... salam...............

4 comments:

  1. ouh,,baru nak brkenalan ngn domo..hik3

    ReplyDelete
  2. ekh ! asal la owg akte domo tu najis wuaa ~ mane 1 yg betuii

    ReplyDelete
  3. domo bukan najis la.... domo an haiwan pelik.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...